Rinita alergică, o boală foarte frecventă la copii și adulți.
Rinita alergică se numără printre cele mai frecvente boli la nivel global și, de obicei, persistă pe tot parcursul vieții.
Prevalența rinitei alergice autodeclarate a fost estimată ca fiind de aproximativ 2% până la 25% la copii și de 1% până la peste 40% la adulți.
Prevalența rinitei alergice confirmate la adulți în Europa a variat între 17% și 28.5%.
Simptomele clasice ale rinitei alergice sunt pruritul nazal, strănutul, rinoreea și congestia nazală.
Simptomele oculare sunt, de asemenea, frecvente; rino-conjunctivita alergică este asociată cu mâncărime și roșeață a ochilor și lăcrimare.
Rinita alergică este un factor de risc pentru astm, iar RA moderată până la severă necontrolată afectează controlul astmului.
Rinita alergică reduce calitatea vieții multor pacienți, afectând calitatea somnului și funcția cognitivă și provocând iritabilitate și oboseală.
Rinita alergică este asociată cu scăderea performanțelor școlare și profesionale, în special în timpul sezonului de vârf al polenului.
Rinita alergică este un motiv frecvent de vizită la medic. Cheltuielile medicale directe anuale cauzate de rinita alergică sunt substanțiale, dar cheltuielile indirecte asociate cu pierderea productivității muncii sunt mai mari decât cele suportate în cazul astmului.
Tratamentul adecvat al rinitei alergice îmbunătățește simptomele, calitatea vieții și performanțele profesionale și școlare.
Clasificare
Rinita alergică a fost clasificată, în funcție de timpul și tipul de expunere și simptome, în:
Rinita alergică sezonieră
Click pentru a afla mai multe...
Rinita alergică perenă
Click pentru a afla mai multe...
Rinita alergică profesională
Click pentru a afla mai multe...
Diagnostic
Diagnosticul de rinită alergică se bazează pe istoricul pacientului cu minim 2 simptome nazale, cu constatări consistente la rinoscopia anterioară și rezultate pozitive la testul cutanat prin înțepătură sau la analiza sângelui pentru anticorpii specifici alergenului (IgE) .
Testele cutanate reprezintă un instrument important în diagnosticarea multor boli alergice.
Acestea reprezintă instrumentul clasic de diagnosticare care oferă informații prompte despre sensibilizările față de alergenii inhalanți, cum ar fi polenul, acarienii din praful de casă, animalele de companie și, mai puțin, mucegaiurile. Deoarece sunt, de obicei, ușor de efectuat, ieftine și permit o citire rapidă, reprezintă un instrument ideal pentru diagnosticul la patul bolnavului.
Severitate și tratament
Severitatea rinitei alergice a fost clasificată ca fiind ușoară sau moderată/severă, în funcție de severitatea simptomelor și de rezultatele privind calitatea vieții.
Tratamentul rinitei alergice combină:
- evitarea alergenilor (atunci când este posibil)
- farmacoterapie
- imunoterapia
- educație
Nixar® 20 mg este un antihistaminic non-sedativ,
este utilizat pentru ameliorarea simptomelor febrei fânului (strănut, mâncărime nazală, curgerea nasului, obstrucţie nazală şi ochi roşii, secreţie lăcrimală abundentă ) şi a altor forme de rinite alergice. Poate fi folosit şi pentru tratarea erupţiilor cutanate (urticarie). Nixar® este indicat la adulți și adolescenți (vârsta de 12 ani și peste).